Elektrisk kremasjon – en løsning for fremtiden

Norge står overfor en betydelig økning i både antall dødsfall og kremasjonsandel frem mot 2050. Det viser en ny rapport fra Hovedorganisasjonen KA ved avdeling for kirkebygg og gravplass. Samtidig stilles det stadig strengere krav til miljøvennlig drift og gravferdsberedskap. Elektriske kremasjonsovner kan være nøkkelen til både kapasitetsutfordringer, kostnadseffektivitet og miljøkrav i fremtiden.

Økt kremasjonskapasitet er nødvendig for å møte fremtidens behov

Andelen døde som kremeres er nå 49 % av alle dødsfall på landsbasis. Frem mot 2050 forventes antallet døde å øke fra dagens 44 000 til over 60 000 årlig, mens kremasjonsandelen kan stige til 75 %. I dag har vi en kapasitet på rundt 30 000 kremasjoner årlig, noe som vil være langt fra nok i tiden som kommer. Rapporten viser at Vestland, Innlandet, Østfold og Buskerud allerede i dag står uten tilstrekkelig kapasitet til å håndtere etterspørselen i sine fylker.

Rapporten setter også søkelyset på gravferdsberedskapens rolle i totalberedskapsplanene, som skal gjøre oss rustet til å håndtere katastrofer og andre ekstreme situasjoner. Kremasjonskapasiteten er en viktig brikke i totalberedskapen ved et eventuelt stort antall dødsfall. For å håndtere slike situasjoner kreves klare planer, god infrastruktur og effektiv koordinering mellom aktører.

– Denne rapporten dokumenterer det vi har sett lenge. Den samlede kapasiteten ved krematoriene er for liten til å møte det behovet som kommer, sier direktør for avdeling for kirkebygg og gravplass i Hovedorganisasjonen KA, Randi Moskvil Letmolie.1

Randi Moskvil Letmolie, avdelingsdirektør i Hovedorganisasjonen KA. Kilde: ka.no Foto: Geir Anders Rybakken Ørslien

Elektrisk kremasjon – en miljøvennlig løsning i en strengt regulert bransje

Tradisjonelt har kremasjon blitt utført med fossile brensler som gass og olje, noe som medfører store karbonutslipp og høyt energiforbruk. På bakgrunn av den økende miljøbevisstheten og kravene til reduserte utslipp, har elektriske kremasjonsovner blitt introdusert som et mer miljøvennlig alternativ. Elektriske kremasjonsovner reduserer energiforbruket og CO2-utslippene betydelig. Overgangen fra fossile brensler til fornybar strøm kan redusere karbonutslipp dramatisk – fra hele 203 kg CO2 til kun 16 kg per kremasjon. I tillegg til miljømessige gevinster, forteller rapporten at disse kuttene vil gi store økonomiske besparelser.

Rigget for fleksibilitet i fremtiden

Det påpekes også i rapporten at antall døde antagelig vil synke i perioden etter 2050. Dette må også være med i den langsiktige planleggingen av kremasjonskapasiteten, og valg av teknologi. Rapporten konkluderer med at vi bør satse på ovner som både kan være energieffektive ved moderat utnyttelse av kapasiteten, og som over tid kan håndtere en større pågang gjennom utvidelse av driftstiden. Dette vil holde investeringskostnadene og energibruken per kremasjon nede gjennom krematoriets levetid. Slik det ser ut i dag, er det elektriske ovner som best ivaretar en slik fleksibilitet.

Bærekraftig og gjennomprøvd kremasjonsteknologi fra Elair

EcoGrave har agentur på elektriske kremasjonsovner fra sveitsiske Elair. Elair har gjennom mange år videreutviklet den første elektriske kremasjonsovnen som ABB utviklet helt tilbake i 1933. Deres lange historie og kontinuerlige produktutvikling, har gjort at de kan skilte med enda lavere utslipp og energiforbruk enn de tallene rapporten oppgir.

Elairs ovner er utviklet basert på et solid datagrunnlag som gir pålitelige tall for drift, vedlikehold og eierkostnader. Regenerativ energi gjør dem til et fremtidsrettet og miljøvennlig valg. I tillegg gir ovnene kostnadseffektiv og fleksibel drift, og bedre kontroll over prosessen med styring på mobil via Mobile Client.


Dette er elektrisk kremasjon

  • Bruker elektrisitet som energikilde: Elektriske kremasjonsovner benytter strøm, ofte fra fornybare kilder, i stedet for fossile brensler som gass eller diesel.

  • Lavere utslipp: Elektriske kremasjonsovner produserer mindre CO2 og skadelige utslipp sammenlignet med konvensjonelle ovner, spesielt ved bruk av fornybar energi.

  • Energieffektive: Elektriske ovner kan være svært energieffektive, særlig når de brukes jevnlig, noe som reduserer energiforbruket per kremasjon.

  • Redusert kvikksølvutslipp: Moderne elektriske krematorier er ofte utstyrt med renseanlegg som reduserer utslipp av miljøskadelige stoffer som kvikksølv.

  • Fleksibel kapasitet: Elektriske ovner kan tilpasses ulike volumer og har muligheten til å øke kapasiteten ved behov.

Fakta om rapporten

  • Rapporten er utarbeidet av KA på oppdrag fra Barne- og familiedepartementet, i august 2024.

  • Den kartlegger framtidig kremasjons- og kjøleromskapasitet i Norge, og behovet for mer kunnskap om kostnadene ved etablering av både kjølerom og krematorier med og uten seremonirom.

  • Formålet med rapporten er å ha informasjonen som trengs for å kunne legge til rette for den forventede økningen i dødsfall og den generelle samfunnsutviklingen.


Kilde: Rapport om kartlegging av samfunnets behov for krematorier og kjølerom, Hovedorganisasjonen KA, 31.08. 2024.
ka.no
ecograve.no

1 https://www.ka.no/sak/article/1788381